برنامه یاد بعضی نفرات
 
از رشید وطن‌دوست و امیر تاجیک تا حامد زمانی و نیما مسیحا
ترانه‌هایی در توصیف روز قدس و حمایت از مردم فلسطین
روز جهانی قدس آخرین جمعه ماه مبارک رمضان است که امام خمینی (ره) در سال 1358 آن را روزی رسمی برای حمایت از مردم فلسطین دانست و از مسلمانان جهان خواست برای کوتاه کردن دست دولت اسرائیل و پشتیبانان آن به هم بپیوندند.

نام‌گذاری آخرین جمعه ماه رمضان به‌عنوان روز قدس، با حمایت بسیاری از روشنفکران و هنرمندان مواجه شد و امروزه علاوه بر ایران، در کشورهای مختلفی از جهان، راهپیمایی و مراسم روز قدس برگزار می‌شود.

اهالی هنر در عرصه موسیقی هم این روز را محترم می‌شمارند و با اجرای قطعاتی مختص این روز ارادت خود را به مردم فلسطین نشان داده‌اند که در ادامه به چند مورد از مهم‌ترین آن‌ها پرداخته‌ایم:

امیر تاجیک

در سال 1381 در 24 ساعت قطعه‌ای موسیقایی خلق ‌شد که امروز یکی از شاخص‌ترین آثار موسیقی با موضوع فلسطین محسوب می‌شود: "یه مسجد" با ترانه‌ای سروده مهدی شادمانی، ملودی و تنظیمی که توسط مهرداد نصرتی خلق شد و با اجرای امیر تاجیک.

در روزهایی که اسراییل، غزه را زیر بمباران خود قرار داده بود، این قطعه در کوتاه‌ترین زمان ممکن تهیه، تولید و اجرا شد و بلافاصله به روی آنتن رفت و توانست نظر خیل عظیمی از مخاطبان را به سوی خود جلب نماید. همچنین نماهنگی نیز برای این قطعه تولید شد که در سال‌های ابتدایی دهه 1380 از طریق رسانه ملی پخش شد.

شعر این قطعه به صورتی صریح از ظلمی که در دهه‌های اخیر بر مردم غریب فلسطین توسط اسراییل روا داشته شده است، سخن می‌گوید. ملودی به خوبی ساخته شده و متناسب با کلام، دارای مدلاسیون‌هایی است و تنظیم هم در فضایی الکترونیک و متناسب با مضمون اثر ساخته شده است و خواننده با صدای پرطنین و پرحجم خود اجرایی تحسین‌برانگیز داشته است. این قطعه یکی از مشهورترین آثار امیر تاجیک است و خواننده در سری دوم پخش آلبوم "زیر آسمان شهر" آن را در آلبومش قرار داد.

محمد اصفهانی

محمد اصفهانی در سال 1380 در آلبوم "ماه غریبستان" که تمامی قطعات آن درباره حضرت علی (ع) است، اثری اجرا کرده که "دیده بگشا" نام دارد. موسیقی این اثر توسط علیرضا کهن دیری ساخته و تنظیم شد و شعر آن سروده علی معلم است که خود شاعر نیز در بخشی به دکلمه پرداخته است.

این قطعه پیش از گنجاندن در آلبوم، بارها از صداوسیما پخش شد و در روزهایی که مردم غزه زیر حملات وحشیانه اسراییلی‌ها قرار داشتند در قالب نماهنگ به دفعات از طریق شبکه‌های سیما به روی آنتن رفت. موسیقی در بخش ملودی و تنظیم در وضعیت بسیار مناسب و قابل توجهی قرار دارد؛ شعر قابل تأمل و تأثیرگذار با دکلمه پرشور شاعر همراه می‌شود و خواننده هم با اجرایی احساسی، دردمندانه و قابل اعتنا به ارائه مفهوم موردنظر یاری می‌رساند.

رشید وطن‌دوست

رشید وطن‌دوست تاکنون چند اثر موسیقی در حمایت از فلسطینی‌ها اجرا کرده است. قطعه "فلسطین تنها مانده" یکی از این آثار است که شعر آن توسط محمود دست پیش سروده شد و کامبیز رحیمی هم موسیقی آن را ساخت.

"شیطان" عنوان دیگر اثر وطن‌دوست است که با همراهی گروه کر اجرا شد. حسین شریفی و کیوان اعلایی آهنگساز و تنظیم‌کننده این اثر هستند و شعر آن سروده محسن حسن‌زاده لیله کوهی است. این قطعه به‌صورت ارکسترال ساخته و اجرا شده است." پرنده‌های بی‌آشیان " از دیگر قطعاتی است که با صدای رشید وطن‌دوست درباره بی‌پناهی و مظلومیت فلسطینی‌ها به‌خصوص مردم غزه اجرا شده است. "انتفاضه" هم دیگر قطعه رشید وطن‌دوست است که به مناسبت روز جهانی قدس اجرا شد. ناصر فیض شاعر این اثر است و کامبیز رحیمی هم موسیقی آن را ساخته است.

نیما مسیحا

نیما مسیحا یکی از خواننده‌هایی است که تا به امروز چندین قطعه درباره مردم ستمدیده فلسطین اجرا کرده است. قطعه "سرزمین صلح و دین" یکی از آثار مسیحا است که شعر آن توسط اسماعیل امینی سروده شده و فرهاد برنجان هم ساخت ملودی و تنظیم آن را بر عهده داشته است. یکی دیگر از آثار مسیحا قطعه "طعم زیتون" است که شعر آن سروده عبدالجبار کاکایی است و فرهاد برنجان هم ساخت ملودی و تنظیم قطعه را بر عهده داشته است. این قطعه در سال 1385 تولید شد. "فرزند تنهای فلسطین" دیگر قطعه‌ای است که مسیحا در انعکاس جنایات رژیم صهیونیستی در حق مردم بی‌گناه فلسطین خواند. آهنگسازی این قطعه بر عهده محمدرضا چراغعلی و شاعر آن مهسا موسوی است.

حامد زمانی

این خواننده پاپ هم تا به امروز قطعات زیادی در حمایت از مردم مظلوم فلسطین منتشر کرده است، قطعه "قدس" و "می‌کشیم" از جمله این کارهاست. ترانه‌های این قطعات را محمدمهدی سیار سروده و تنظیمش را امیر جمالفرد بر عهده داشته است.

جواد یادگاری

جواد یادگاری یکی از خوانندگان صداوسیماست که به اجرای قطعات موسیقی با زبان عربی می‌پردازد. او در این سال‌ها چند اثر درباره فلسطین اجرا کرده که از آن جمله می‌توان به قطعات "یا ارضنا" و "قصیده فلسطین" اشاره کرد. همچنین قطعه "مناره القدس" (قدس باشکوه) از دیگر آثار یادگاری است که ملودی آن توسط خود خواننده ساخته شده و ساسان جمالیان در فضایی ارکسترال این قطعه را تنظیم کرده است.

محمد عبدالحسینی

محمد عبدالحسینی نیز تاکنون چند اثر درباره جنایت‌های رژیم صهیونیستی در برابر مردم بی‌پناه فلسطین اجرا کرده است. قطعه "فلسطین" با سروده‌ای از علی معلم و آهنگسازی مهیار فیروزبخت عنوان یکی از این آثار است. دیگر اثر این خواننده، "آوازهای زخمی" نام دارد که شعر آن توسط پرویز بیگی حبیب‌آبادی سروده شده و فرهاد برنجان آهنگساز و تنظیم‌کننده آن است.

از دیگر قطعات عبدالحسینی در حمایت از فلسطینی‌ها می‌توان به اثر "برادر فلسطینی" اشاره کرد که شعر آن سروده محسن حسن‌زاده است و مانی بلوری هم موسیقی آن را ساخته و تنظیم کرده است. "کابوس صهیون" عنوان دیگر اثر محمد عبدالحسینی است که ساخت ملودی و سرودن شعر هم بر عهده خود وی بوده است. در ضمن این قطعه که به‌صورت تصنیف و با ساختار ارکستر ساخته شده و در دستگاه آواز بیات اصفهان اجرا شده است، توسط مهرداد دلنوازی تنظیم شده است.

منبع: 
هنرآنلاین
تاریخ انتشار : جمعه 10 خرداد 1398 - 17:34

برچسب ها:

افزودن یک دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

Plain text

  • هیچ تگ HTML ی مجاز نیست.
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.



دانلود ترانه‌هایی در توصیف روز قدس و حمایت از مردم فلسطین | موسیقی ما