گفتوگو با رییس کنسرواتوار چایکوفسکی دربارهی تفاهمنامه با بنیاد رودکی و وضعیت موسیقی کلاسیک در روسیه
سرگییویچ ساکولوف: ایکاش ایرانیها توجه بیشتری به موسیقی سنتیشان داشته باشند
موسیقی ما - این روزها بحثِ حضورِ ارکسترهای ایرانی در روسیه؛ همزمان با انجامِ مسابقات جام جهانی فوتبال بسیار داغ است و مخالفان و موافقان بسیاری دارد؛ برخی این اقدام را اتفاقی موثر برای شناسایی موسیقی سمفونیکِ ایران در جهان میدانند و برخی دیگر میگویند با توجه به مشکلاتِ ریز و درشتِ بسیاری که ارکسترها همواره با آن مواجه هستند؛ این اجرا تنها شکلی تشریفاتی دارد و نمیتواند گامِ روبه جلویی برای موسیقی ارکسترال باشد؛ در همین راستا اما «آلکساندر سرگییویچ ساکولوف» (رییس کنسرواتوار دولتی چایکوفسکی مسکو) برای انجام مقدمات این سفر و همچنین امضای تفاهمنامهای با بنیاد رودکی، سفری به ایران داشت و با بسیاری از مقاماتِ ایرانی نیز دیدار کرد؛ این گفتوگو در زمانِ حضور او در ایران انجام شد؛ او برخلافِ تصورِ رایجِ ما در ایران، بهجد بر این اعتقاد است که موسیقی کلاسیک همچنان مخاطبانِ بسیاری در جهان و بهخصوص کشورِ خودش دارد؛ اما میگوید که دلیلِ این آمیختگی فرهنگِ سنتی و موسیقی فولکلوریکِ روسیه با موسیقی کلاسیک و همچنین تلاش موسیقیدانانِ روس برای همراهی با جریانِ زندگی امروز است؛ صحبت با او، اتفاقی دلنشین است و البته غمانگیز؛ آنجا که از حمایتهای گستردهی دولتی و بخشِ خصوصی روسیه از کنسرواتوارها و دانشگاههای موسیقی میگوید و تاکید میکند شما کشوری ثروتمند دارید؛ تنها باید متوجهی اهمیتِ این موسیقی شوید تا بودجهها به این سمت سرازیر شود و نتایجِ درخشانِ آن را ببینید؛ امیدی که این روزها کمی بعید به نظر میرسد.
- آقای ساکولوف، به عنوان اولین سوال دربارهی انگیزههای حضورتان در ایران توضیحاتی میدهید؟ اینکه این سفر با چه اهدافی برگزار شد؟
- شما خودتان هیچ با موسیقی ایرانی آشنا هستید؟
- در حال حاضر ارکسترهای ایرانی در روسیه حضور دارند؛ اصلا این ماجرا را چطور ارزیابی میکنید؟ این اتفاق تا چه اندازه با همراهی شما رخ داده است؟
- اما بسیاری این انتقاد را دارند که زمانِ اجرای جام جهانی، زمان مناسبی برای اجرای ارکستر سمفونیک نیست و بهتر است که گروههای پاپتر به اجرای برنامه بپردازند.
- دربارهی تفاهمنامهای که دربارهی آن صحبت میکنید، توضیح میدهید؟
- چرا؟
- آقای ساکولوف، شما به این مساله اشاره کردید که موسیقی کلاسیک در روسیه همچنان مخاطبان بسیاری دارد؛ این در حالی است که در تمام دنیا، مخاطبانِ این سبک موسیقی کمتر شدهاند و اگر در قرنِ هجدهم و نوزدهم، این سبک، موسیقی پاپیولارِ مردم بوده است؛ حالا مخاطبان محدود به قشری خاص شدهاند.
- اما منظور من در سطح عمومی است. در میانِ مخاطبانِ عام؛ نهتنها آنانی که در دانشگاه و کنسرواتوار هستند.
- کنسرواتوار چایکوفسکی از زمانِ آغاز فعالیتهایش تا کنون، آهنگسازانِ بزرگی را به موسیقی جهان عرضه کرده است از راخمانینف تا موسیقیدانانِ جوان؛ به نظرِ شما رمز موفقیت این کنسرواتوار چیست که توانسته طی دو قرن همچنان موفقیتِ خود را حفظ کرده و چهرههای متعددی را به موسیقی جهان معرفی کند.
- منظورتان از پیوندِ موسیقی فولکلوریک و موسیقی کلاسیک چیست؟
- و این تجربه همان چیزی است که باعث شده تا به قولِ شما موسیقی کلاسیک در روسیه همچنان طرفدارانِ خودش را داشته باشد؟
- این نکتهی جالبی است که شما همچنان تا این اندازه تاکید بر فرهنگِ فولکلوریک روسیه دارد.
- درست برخلافِ ما.
- شما به این نکته اشاره کردید که کنسرواتوار، همواره جسارت تجربههای جدید را داشته است؛ در این باره هم توضیح میدهید؟
- درآمد کنسرواتوار چگونه تامین میشود؟ این سوال را از این جهت میپرسم که ما همواره در تامین هزینههای ارکسترها و کنسرواتوارها با مشکل مواجه هستیم.
- که شامل چه چیزی میشود؟
- خب این یعنی بودجهای سنگین؛ تمام آن را دولت تامین میکند؟
- خب این خیلی رویایی است.
- برنامههایتان با ارکسترهای ایرانی به اجرا در روسیه که ختم نمیشود؟
منبع:
سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : جمعه 1 تیر 1397 - 14:56
افزودن یک دیدگاه جدید