گفتوگوی «موسیقی ما» با مدیر سی و دومین جشنواره موسیقی فجر - بخش اول؛
نوربخش: جشنواره باید با تدوین اساسنامه از نگاه سلیقهای در امان بماند
موسیقی ما - سیودومین جشنواره موسیقی فجر از 22 دیماه کار خود را آغاز خواهد کرد. جشنوارهای که هنوز شروع نشده، حرف و حدیثهای آن آغاز شده است؛ هر چند باید منتظر ماند و دید که این رویداد -که همچنان میتوان آن را یکی از مهمترین رخدادهای موسیقایی سال دانست- در سال جاری چه دستاوردی برای موسیقی ایران خواهد داشت. در این زمینه با «حمیدرضا نوربخش» -مدیر سیودومین دوره این جشنواره- گفتوگوی مفصلی داشتهایم که بخش اول آن در ادامه میآید.
- * شما سالها است به عنوان مدیر عامل خانه موسیقی فعالیت میکنید، اما دو سال است که مدیر جشنوارهی موسیقی فجر هم هستید. چطور شد که شما به عنوان مدیر این رخداد معرفی شدید؟ آیا این در راستای همان سیاست ارشاد در واگذاری امور به نهادها و بخش خصوصی است یا مسائل دیگری نیز در میان بود؟
- * مصادف شدن حضور شما به عنوان مدیر جشنواره در زمان متشنجی رخ داد و نامههای بسیاری هم امضا شد. فکر میکنید دلیل مقاومت اهالی موسیقی درباره این تغییرات چه بود؟
- * این نقدها و حاشیهها -صرفنظر از درست یا غلط بودن آن- شما را اذیت نمیکند؟
- * اما شما امسال هم پذیرفتید.
- * به این نقدها پاسخی داده شد؟
- * جشنوارهها معمولاً اهداف از پیش تعیین شدهای دارند. آیا جشنواره موسیقی فجر در تمام این سالها چنین هدفی داشته است؟ آیا جشنواره ویترین سالهای گذشته است یا میخواهد استعداد معرفی کند؟ این هدف چیست؟
- * و هنوز هم شکل مشخصی پیدا نکرده است...
- * کار سیاستگذار یا مدیر چیست؟
- * به نظر میرسد شور و حالی که در گذشته بود، افول کرده است.
- * اما در جشنواره فیلم این افول وجود ندارد، چون نگاه اصلاحی وجود داشته است.
- * این اساسنامه کِی شکل میگیرد؟
- * دلیل حذف بخش رقابتی چه بوده است؟
- * اما اگر قرار باشد بخشهای نواحی، جوان و دیگران جدا شوند، از جشنوارهی موسیقی فجر یک شیر بییال و دم باقی نخواهد ماند؟
- * اما به نظر میرسد که این اقبال عمومی از طرف اساتید کم شده است. سال گذشته چند چهره شاخص وجود داشتند که آنها هم به خاطر حاشیههایی اعلام کردند که دیگر در جشنواره حضور نخواهند داشت.
- * حضور گروههای ایرانی امسال کم نیست؟
- * چطور میشود به این جشنواره هویت داد؟ میشود با یک میلیارد بودجه این اقدامها را انجام داد؟ حاشیهها هم به اندازهای زیاد است که بخش خصوصی هم تمایل یا حتی جرات ورود پیدا نمیکند.
- * اما انگار اینجا برعکس است. یعنی از کسی که در گذشته دیده شده، برای حضور در این رخداد دعوت میکنند.
منبع:
اختصاصی موسیقی ما
تاریخ انتشار : جمعه 17 دی 1395 - 17:27
دیدگاهها
کلا گویا یکی از راهکارهای ایشان در اثبات موفق بودنشان سند زدن ایدههای دیگران به نام خودشان است که با توجه به رسانهها که به راحتی در اختیار دارند با نادیده گرفتن منتقدان یا ناچیز شمردن ایشان در پیش گرفتهاند. به جز این نمونه که ایشان موضوع نبود اساسنامه و آیین نامه جشنواره را با توجه به تذکرات پیشین و کنونی منتقدان که حتا به صراحت در نامه اخیر منتقدان هم به آن اشاره شده، طوری بیان کرده اند که گویا نظر خودشان بوده و هست شما را ارجاع می دهم به چند نمونه دیگر در خلال این مصاحبه و پیش از آن چه در جریان جشنواره و چه انتخابات خانه موسیقی:
در انتخابات گذشته خانه موسیقی پس از پیشنهاد منتقدان مبنی بر انتخاب هیاتی ناظر بر کل فرآیند انتخاب که در جلسه با مدیران ارشد وزارت ارشاد عنوان شد، با درج خبری بر روی سایت خانه اعلام کردند که طی نامهای به ارشاد خواستار حضوری هیاتی ناظر شدهاند. گویی این ایده ایشان بوده و هیچ اشارهای به اینکه منتقدانی وجود دارند و طراح این ایده دیگرانی بودهاند نکردهاند و البته با این کار هیات مرضی الطرفین را به هیاتی از ارشاد که همه میدانیم از خودشان بود و نظارت بر کل انتخابات را به نظارتی فرمالیته بر جلسات رای گیری فرو کاستند.
در همین ارتباط است اینکه نه تنها ایشان سعی داشتند خیلی اتفاقات را مثل حضور گروههای مطرح در جشنواره و یا حتا کم کردن درصد سایتهای بلیت فروشی به 4 درصد در طی گزارش مالیشان که میدانیم پیش از این هم سابقه داشته در جشنواره فجر برای اولین بار به نام خودشان ثبت کنند بلکه در تصمیمگیریهای کلان هم از ضمیر من استفاده میکنند کما اینکه در همین مصاحبه عنوان کردهاند: «سال گذشته با توجه به حاشیههای به وجود آمده، ترجیح من این بود که به صورت شخصی مدیریت را برعهده داشته باشم و به همین خاطر خانه موسیقی وارد این رویداد نشد؛ هر چند که از پتانسیل آنجا استفاده کردیم.» در حالی که بازگشت به اخبار آن زمان و گفتههای معاونت هنری وزارت ارشاد ظاهرا چیز دیگری را نشان میدهد، چیزی که گویا نه در حافظه مدیر جشنواره مانده و نه در حافظه معاونت هنری. شاید هم مانده و بواسطه تکیه ایشان از ضعف حافظه عمومی جامعه است که این تناقضها اتفاق میافتد!
افزودن یک دیدگاه جدید