گفتوگو با آهنگساز و نوازنده سرشناس تار به بهانه کنسرت گروهش؛
علی قمصری: همنوازان حصار «اولین»های زیادی را تجربه کرده است
موسیقی ما - «علی قمصری» در جدیدترین پروژۀ موسیقایی خود با گروه همنوازان حصار همراه میشود. در این مجموعه که بر مبنای متاخرترین آثار علی قمصری اجرا خواهد شد، «پوریا اخواص» خواننده آواز ایرانی است و «هاله سیفیزاده» و «بهرخ شورورزی» به عنوان همخوان حضور خواهند داشت. این کنسرت علاوه بر ۱۵ و ۲۱ مرداد، در تاریخهای ۲۲ و ۲۵ مرداد در تالار وحدت برگزار خواهد شد و «زکریایوسفی»، «کامران منتظری»، «حسین کمانی» و «امیرفرهنگ اسکندری» در کنار قمصری و خوانندگان در آن حضور خواهند داشت.
- * پیش از آنکه به «همنوازان حصار» و این کنسرت برسیم، گویا خبر خوش این است که ما گروهی را میبینیم که حالا مدتی است منسجم و تقریباً با اعضای ثابت در حال فعالیت است؛ اتفاقی که این روزها در موسیقی ایران کمتر دیده میشود. از این گروه بگویید و اینکه چه افقی برای آیندۀ آن برنامهریزی شده است. قرار است همچنان با همین تیم، فعالیتهایتان ادامه پیدا کند یا مانند تمام گروههای دیگر شما قرار است هستۀ اولیه باشید و به رسم معمول، طبق رپرتوآر، نوازندهها و خوانندهها تغییر کنند؟
- * توجه به این مانیفست البته که اهمیت دارد؛ اما آیا این امیدواری وجود دارد که همخوانان و همنوازان گروه ثابت بمانند؟ ثبات در گروههای سنتی قبل از انقلاب یا دهۀ 60 و 70 تجربههای موفقی را رقم زد. آیا امکان دارد که این همزیستی ادامه داشته باشد که در نهایت منجر به خلق آثار بهتری شود؟
- * از «سخنی نیست» تا این دو-سه پروژۀ اخیر ما این گروه را تقریباً به شکل ثابت میبینیم. حالا قرار است از این به بعد چه اتفاقی رخ دهد؟
- * دربارۀ کنسرتِ پیشروی توضیح میدهید؟
- * و البته همآوایی.
- * در دورۀ اول تارنوازیتان طغیانی وجود داشت که مخاطبان هم این را از اولین آلبومی که منتشر کردید حس کردند. اما در آثار متأخرتان خیلی وفادار به مکاتب قدیم نبودید. همچنان همان طغیانی که خودتان در مرحلۀ اول به آن اشاره کردید یا پیچیدگیهایی غیرمعمول وجود دارد.
- * هیچوقت دلتان خواسته که تجربهای روی آهنگسازی یا نوازندگی دقیقاً بر اساس همان لحنهای تارنوازان قدیمی داشته باشید؟
- * اما آیا در واقع ما در آن مکاتب به اندازۀ کافی حرفمان را زدهایم و مثلا تارِ آحسین قلی، شهناز، شهنازی و دیگران شنیده شده که حال دنبال لحنها، سبکها و چیزهای جدید باشیم؟ اصلا کسی از موزیسینهای جوان توانسته اثری با همان قدرت و قوت خلق کند؟
- * اما مسئله این جاست که ما قدرت موسیقایی اروپا را نداریم که سالنهایی فقط برای اجرای موسیقی دوران مثلا باروک، رنسانس و... باشند و سالنهایی برای فعالان موسیقی مدرن و غیره، اینکه در دانشگاهها ردیف فلان استاد تدریس شود و هیچوقت به گوش عامۀ مردم نرسد، باعث شده این موسیقیها هماکنون حالت موزهای پیدا کند و واقعاً در معرض فراموشی باشد؟
- * بهنظر میرسد شما الان همان اندازه که وقت صرف آهنگسازی میکنید، آموزش هم برایتان خیلی جدی شده است؟
- * آیا دلیل خاصی داشته است؟ حتی فکر میکنم تشکیل ارکسترها هم در همین راستاست.
- * آموزش آزاد یا در دانشگاهها؟
- * از ارکستر بزرگ چه خبر؟
- * ارکستری که در تالار وحدت اجرا کرد، نوازندههایش کامل تغییر کردهاند؟
- * چقدر امیدوار هستید که دوام داشته باشد؟ بالاخره ارکسترها بزرگ است و از محل تمرین و حتی خود تمرین برای شما هزینه دارد.
- * میتواند برای شما درآمدی نداشته باشد، اما این ارکستر هرچه بگذرد به تدریج بار مالی خواهد داشت، آیا میتوانید به تنهایی بار مالی را تأمین کنید؟
- * قطعاً دو، سه سال دیگر نوازندهها هم برای هر تمرین و اجرا پول میخواهند، آیا به آنجا فکر کردهاید؟
- * به کنسرت برسیم، این کنسرتی که اجرا میشود، در اولین خبرهایی که از طرف گروه منتشر شد، به این نکته اشاره شده بود که همچنان این پروژه در ادامۀ «سخنی نیست» است؛ «مهمانی کوچک» هم همینطور بود. چه چیز «سخنی نیست» را دوست داشتید؟
- * چقدر از این به دغدغهای بر میگردد که شما در همآوایی دارید؟ یعنی این که هر خوانندهای در آثاری چون «سخنی نیست»، «مهمانی کوچک» حتی به عنوان همآوا خط ملودی خاص خودش را دارد، چقدر به اصرار شما به این ماجرا بر میگردد؟
- * شما میگویید خوانندهها را بیشتر به سمت همراهی با ارکستر پیش بردید تا این که مثلاً ارکستر در خدمت خواننده باشد، اما این به نظر میرسد همان دغدغۀ همیشگی آهنگسازها در مقابله با خوانندهسالاری هم باشد.
- * شاید بخشی از این ماجرا به این دلیل است که تعداد خوانندههای مطرح ما بسیار اندک است.
- * گیتار فلامنکو که در کنسرت خواهیم شنید، ساز مورد علاقۀ شما بعد از تار است، خودتان هم میزنید و از اولین «نقش خیال» هم حضور داشته است. جالب این جاست که از همان «نقش خیال» هم به استفاده از این ساز خیلی هم انتقاد شده، اما همچنان دغدغۀ شماست و الان هم کنار تار و عود قرار گرفته است.
- * در این کنسرت خودتان مینوازید؟
- * و برنامههای آتی؟
- * کتاب قبلیتان 5-4 سال پیش منتشر شد، در این سالها روی این کتاب کار میکردید؟
- * غیر از ارکستر و این کتاب دیگر چه فعالیتهایی دارید؟
- * و حرف پایانی؟
منبع:
اختصاصی موسیقی ما
تاریخ انتشار : پنجشنبه 14 مرداد 1395 - 12:05
دیدگاهها
واقعا سایت زیبایی دارید امیدوارم همیشه موفق و سربلند باشید
ضمن نهايت احترام به مصاحبه گر گروه هم نوازان حصار از زمان كنسرت سخني نيست دچار تغييرات اساسي شده هم در سازبندي و هم در بخش خواننده ها به گفته اقاي قمصري براي سحر محمدي مشكلاتي بوجود اومده بقيه اعضاي گروه چي مگه اونام مشكلي پيدا كردند !!!پس لطفا نگوييد گروه همنوازان حصار گروه منسجميه روحيه كار جمعي در ايران وجود نداره و گروه هاي موسيقي هم از اين بحث جدا نيستند امشب كنسرت را به تماشا نشستيم اما به نظر چيدمان اركستر و خواننده هايي با رنگ هاي صدايي متفاوت كه لازمه كار چند صدايي است به زيبايي سخني نيست وجود نداشت دو تا از خواننده هاي خانم حذف شدند و كارها با خوانندگي اقاي اخواص و خانم سيفي زاده و شورورزي خبلي شبيه مهماني كوچك بود
علی قمصری واقعا کارش درسته، ممنون بابت به اشتراک گذاری مصاحبه.
قمصري متخصص طبخ آش قورباغه.خوب شد شجريان به دادش رسيد معروف شد.تاول هاي هنري اينچنيني روزي خواهند تركيد.پس بايد از اونها فاصله گرفت
سحر محمدی حذف شد چون بهتر از همه بود و بقیه زیر سایه اش اصلن دیده نمیشدند
افزودن یک دیدگاه جدید