ریچارد کلایدرمن، نوازنده و آهنگساز فرانسوی:
منتظر چراغ سبز ایران هستم
موسیقی ما - موسیقی او زبان مردم کوچه و خیابانهای پاریس، رُم، لندن، برلین و حتی وین پایتخت موسیقی جهان است. اکثر آثار ریچارد کلایدرمن با اینکه برای پیانو تصنیف شده، اما قابلیت شدید آوازی دارد. موسیقی او بهیادماندنی است و خواندنی؛ آن هم برای همهکس؛ چه استاد فلسفه، چه دانشجو و چه فروشنده دورهگرد. برخورد منتقدان با او البته متفاوت بوده. برخی با بدبینی به او تاختهاند؛ ازجمله مجله«پیپل» که او را«همه احساسات یک شلغم» خطاب کرد و «رولینگاستون» که به این نوازنده، لقب «پیانیست بنجل» داد. با این حال، گفته میشود بعد از بتهوون، تنها موسیقیدانی است که با ساز پیانو، شهرتی قابلتوجه در میان اقشار مختلف کسب کرده است. 62 سال دارد و نام اصلیاش «فیلیپ پاژه» است. در سال ۱۹۷۶ الیویه توسن، آهنگساز و تهیهکننده موسیقی و همکارش پل سنویل از او دعوت کردند تا قطعهای برای پیانو ضبط کند. پل دوسنوی، آهنگساز و موسس استودیو Delphine پاریس، این قطعه را برای دختر تازه متولدشدهاش به نام آدلین ساخته بود و برای ضبط این قطعه از نوازندگان پیانو دعوت کرد تا از بین آنها بهترین نوازنده را انتخاب کند. فیلیپ ۲۳ساله به دلیل اجرای لطیف و دلنواز و نیز دارابودن شخصیت محجوب، از بین ۲۰ پیانیست دیگر انتخاب شد. دیری نکشید که ۲۲میلیون نسخه از تکآهنگ Ballade pour Adeline در سرتاسر دنیا به فروش رسید و به دنبال این موفقیت اعجابانگیز، فیلیپ نام خانوادگی فرانسوی اصلی خود (Pagès) را برای پرهیز از بد تلفظشدن در سایر زبانهای دنیا به نام خانوادگی مادربزرگ اسکاندیناویاییاش (Clayderman) تغییر داد و نام Richard را بهعنوان تخلص هنری خود برگزید. آخرین آلبوم او رمانتیک (Romantique) نام دارد و در سال 2013منتشر شد. کتاب ثبت رکوردهای گینس، اشاره میکند که ریچارد کلایدرمن موفقترین پیانیست در جهان است. کلایدرمن برای مخاطبان ایرانی، چهرهای آشناست. آلبومها و قطعاتی چون کاج نقرهای، ماه آتش، قلب طلایی، نامهای به مادرم، خاطرات و کریسمس بارها در ایران منتشر و توزیع شده است. گفتوگو با این پیانیست فرانسوی، دوسال پس از لغو اجراهای او در تهران، انجام شد. سال 91 به دنبال برخی حواشی، حضور کلایدرمن در تهران به تعویق افتاد. کلایدرمن آن زمان با نگارش نامهای رسمی پاسخ تمام شایعات و حواشی را داد؛ با این حال برپایی کنسرتش تا امروز عملی نشده است. کلایدرمن در این گفتوگو، از اشتیاق دوباره اجرا در تهران، موسیقی ایرانی و البته فضای سیاسی جدید پس از رویکارآمدن حسن روحانی گفته است. در انجام این گفتوگو خانم «ونسا توسن دو وست» مساعدت زیادی کرد که جا دارد همینجا از ایشان قدردانی کنیم.
- *دو سال پیش، شما برنامههایی مبنی بر سفر به ایران و برگزاری یک کنسرت در تهران داشتید که این سفر لغو شد. علت چه بود؟
- * طی این دوسال هیچوقت تلاش کردید یا تمایل داشتید که دوباره برنامه آمدن به ایران را سروسامان دهید و در تهران اجرای زنده داشته باشید؟
- * در آخرین اخباری که آن زمان در ایران منتشر شد، گفته بودید قصد دارید ترانه معروف«ای ایران» را برای ساز پیانو تنظیم کنید. چقدر درخصوص این ترانه اطلاعات دارید؟ میدانید که متن آن نوشته حسین گلگلاب در سال 1946 و موسیقی آن کار روحالله خالقی است و برای نخستین بار غلامحسین بنان خواننده توانمند ایرانی آن را اجرا کرده؟ میشود راجع به آشناییتان با این ترانه و موسیقی ایرانی کمی توضیح بدهید؟
- * آیا تاکنون به این موضوع فکر کردهاید که با آهنگسازها یا خوانندههای ایرانی همکاری داشته باشید؟
- * شما بیشتر در زمینه موسیقی کلاسیک کار میکنید. البته، گاهی اوقات هم از اصول موسیقی پاپ در کارهایتان بهره میبرید. بهنظر شما، چه چیزی این دو سبک موسیقی را از هم جدا میکند؟
- * گویا میل قلبیتان فاصله گرفتن از موسیقی کلاسیک بوده است؛ همچنان که در جوانی یک گروه راک راه انداختید.
- * از دهه 70 تا امروز نام دو نفر زیاد در ارتباط با شما شنیده میشود: پل دو سنوی و الیویه توسن. این دو نفر چه تاثیری بر فعالیت و زندگی هنری شما گذاشتهاند؟
- * گروهی از نوازندگان، خوانندگان و موسیقیدانان از جمله خود شما، راهی میانه در جلب مخاطب برگزیدهاند؛ هم به نخبگان نظر دارند، هم به مردم، هم خواستار تولیدی باکیفیت و زیبا هستند هم به بازار فکر میکنند. با این حال گروهی از منتقدان حتی در ایران، موسیقی شما را «بازاری» میخوانند. چه واکنشی به این برخوردها دارید؟
- * چه عاملی باعث شده با وجود موانع و حواشی بسیار بر سر برپایی کنسرت در ایران، اینقدر عطش اجرا در این کشور داشته باشید؟
- * همانطور که احتمالا میدانید، با رویکارآمدن دولت حسن روحانی در ژوئن 2013، گفتوگوهای گروه 1+5 و ایران به نقاط خوبی رسید و طرفین به یک توافق تاریخی در ارتباط با برنامههای هستهای ایران در ژنو رسیدند. الان جو جدید سیاسی ایران را چگونه میبینید و تاثیر آن را بر تبادلات فرهنگی چگونه ارزیابی میکنید؟
منبع:
شرق
تاریخ انتشار : چهارشنبه 17 اردیبهشت 1393 - 11:01
دیدگاهها
وااااااااااااااای؛ ینی میشه تو تهران کنسرت بذاره؟
اگه بشه چی میشه.
در دولت قبلی هم میخواست کنسرت بذاره، ولی ایرادهای بنی اسراییلی ازش گرفتن.
دلیل اصلیش موزیکهایی هست که کلایدرمن در اسرائیل و برای مردم اونجا اجرا کرده. این در حالی هست که عالم هنر (بخصوص موسیقی ایشون که حتی کلام هم نداره) اصلا مرز نمیشناسه و نمیدونم چرا با این قضیه اینقدر داره مخالفت میشه.
اتفاقا من یه مدتیه یاد اون خبر 2سال پیش که قرار بود ایشون بیان میفتم و امیدوارم بود این اتفاق بیفته به زودی زود.اگه بشه چی میشهههههههه!خدای من عالی و بینظیره! :) مشتاقانه منتظر حضور ایشون هستم :)
حرکت کن
افزودن یک دیدگاه جدید