برنامه یاد بعضی نفرات
 
بر اثر کهولت سن
آهنگساز معاصر موسیقی ملی ایران در گذشت
موسیقی ما - علی جعفریان، آهنگساز معاصر موسیقی ملی ایران، روز گذشته(8 شهریور) بر اثر کهولت سن از دنیا رفت. علی جعفریان در تهران دیده به جهان گشود و در سن ۱۲ سالگی در کلاس پنجم ابتدایی در اثر تصادفی بینایی کامل خود را از دست داد . با همه مشکلات موجود در امر تحصیل نابینایان، مجددا تحصیل خود را در مدرسه نابینایان با خط بریل و از کلاس اول ابتدائی شروع کرد. دوره متوسطه را هم در آموزشگاه دکتر محمد خزائلی به پایان رساند و دیپلم ادبی دریافت کرد. وی همزمان با تحصیلات مدرسه به تحصیل در هنرستان موسیقی به مدیریت دکتر امیر جاهد و زیر نظر استادانی همچون زنده‌یاد حسینعلی وزیری‌تبار، زنده‌یاد جواد معروفی، منوچهر رشیدی و ... پرداخت و از هنرستان نیز فارغ‌التحصیل شد و همچنین همزمان دوره‌های ردیف‌های موسیقی ایرانی را نیز از مکتب ابولحسن صبا نزد زنده‌یاد حبیب‌الله بدیعی به مدت هفت سال فرا گرفت. پس از دوره متوسطه موفق به قبولی در کنکور سراسری در رشته حقوق قضایی دانشگاه تهران شد.بلافاصله پس از این اتفاق در کنکور دانشگاه شیراز(پهلوی سابق) نیز موفق به قبولی در رشته ادبیات فارسی شد.

از آنجایی‌ که ادبیات و موسیقی دو پدیده جدانشدنی هستند، وی تصمیم به ترک تهران و ادامه تحصیل خود در دانشگاه شیراز گرفت و تحصیلاتش رادر آن شهر ادامه داد و در سال ۱۳۵۱ مدرک لیسانساش را دریافت کرد و پس از آن در همین رشته فوق لیسانس گرفت. از آنجایی که ذوق فراوانی برای آهنگسازی داشت، آنقدر بروی این خواسته تلاش و همت گماشت تا در سال ۱۳۴۵ اولین فعالیت خود در کسوت آهنگساز را با سه آهنگ در رادیو تلویزیون تهران شروع کرد. اولین آهنگی که توسط وی ساخته شد، «ستاره باران» با شعری از سیمین بهبهانی بود و تنظیم زنده‌یاد مصطفی کسروی را همراه داشت و با اجرای ارکستر بزرگ رادیو تلویزیون اجرا و پخش شد که بسیار مورد توجه شنوندگان قرار گرفت. روند آهنگسازی وی باتنظیم استادانی چون مرتضی کسروی، مرتضی حنانه، فریدون ناصری و فریدون شهبازیان ادامه یافت و تا سال ۵۶ تعداد بسیاری از آثار وی با صدای خوانندگان مختلف ضبط و پخش شدند. بواسطه فضای ملتهب هنری در اوایل دوران انقلاب، وی همچنان در سمت مدیر فوق برنامه دانشگاههای شیراز و علوم پزشکی به تدریس دروسی همچون سلفژ و تئوری، آموزش ساز و سایر آموزشهای هنری به دانشجویان پرداخت. در سال ۱۳۶۷ و با نگارش استفتا نامه‌ای در مورد موسیقی به دفتر امام خمینی و دریافت جوابیه‌ای متقن در مورد حلالیت فعالیت‌های موسیقی آکادمیک و هنری از نگاه شرع، اقدام به برگزاری مدون آموزشهای هنری در دانشگاه شیراز و سپس دانشگاه علوم پزشکی کرد.

در طی این سالها از دکتر داریوش صفوت، حاتم عسکری، ارکستر مرکز حفظ و اشاعه به رهبری رضا شفیعیان، جواد معروفی، فریدون مشیری و بسیاری دیگر از اساتید شناخته شده به دعوت وی و در راستای بالابردن سطح درک فرهنگی هنری دانشجویان به شیراز سفر کردند و به اجرای کنسرت و سخنرانی پرداختند. از دیگر فعالیتهای وی تشکیل دو ارکستر بزرگ در دانشگاه بود که این ارکسترها برنامه‌های مختلفی در سطح دانشگاه برگزار می‌کردند. او همچنین اولین سرود رسمی دانشگاه وعلوم پزشکی شیراز را در سال ۱۳۷۱ ساخت.این آهنگ بر روی شعری از ناصر امامی توسط ارکستر دانشجویان در حضور مقامات وقت وزارتخانه اجرا شد. ساختن ۸ قطعه موسیقی برای تئاتر بزرگ «در محضر حافظ» از دیگر فعالیت‌های او است. وی ارکستر دیگری از پزشکان را نیز رهبری می‌کرد که این ارکستر با ساختار ارکستر ملی و با حضور 20 پزشک متخصص ۵ سال بکار خود ادامه داد. در سال ۱۳۷۵ با دعوت مجدد سازمان صدا و سیما، بار دیگر همکاری خود را با این سازمان ادامه داد کا ماحصل این همکاری ساخت بیش از ۳۰ اثر است که با صدای هنرمندانی همچون سالار عقیلی، علیرضا قربانی، علیرضا افتخاری، حسام‌الدین سراج، بهرام حصیری و... اجرا شده است. کلیه این آثار توسط همایون رحیمیان برای ارکستر بزرگ تنظیم شدند. همچنین فریدون مشیری، بیژن ترقی، مشفق کاشانی، اکبر آزاد و...محمدعلی بهمنی در این آثار به عنوان ترانه‌سرا همکاری داشته‌اند .

از سال ۱۳۷۶ ارکستر دیگری متشکل از ۳۳ نفر از بانوان را تشکیل داد که این ارکستر در سال‌های ۷۹ تا ۸1 موفق به دریافت جایزه برتر جشنواره گل یاس و جشنواره بین‌المللی فجر شد. در همان‌سال نیز جایزه جشنواره و لوح افتخار بواسطه تشکیل ارکستر به او تعلق گرفت. وی در سال۸۲ و با تشخیص کمیسیون عالی ارزشیابی هنرمندان به پاس سالها فعالیت هنری موفق به دریافت نشان درجه یک هنر در آهنگسازی شد. در سال ۸۴ نیز آثاری از وی به عنوان آهنگساز و به رهبری فرهاد فخرالدینی با ارکستر ملی ایران به روی صحنه تالار وحدت رفت.در سال ۸۰ نیز در جشنواره سراسری بهزیستی در سالن هنر، مقام اول نوازندگی ویلن به معنای مطلق را دریافت کرد. وی در سال ۸۲ به پاس سالها تلاش برای ارتقا سطح علمی و فرهنگی نابینایان موفق به دریافت جایزه ممتاز بنیاد دکتر خزائلی شد. از آثار علی جعفریان هم اکنون دو اثر به نامهای «افسانه» و «قصه شمع» اشاره کرد. جدیدترین اثر این هنرمند مجموعه تصنیف‌های ملی بنام «تا همیشه» و صدای سالار عقیلی بود که در حال ضبط است اما فرصت بدست نیامد که که این اثر در زمان حیات این هنرمند فقید منتشر شود.
منبع: 
ایسنا
تاریخ انتشار : شنبه 9 شهریور 1392 - 17:03

برچسب ها:

دیدگاه‌ها

شنبه 9 شهریور 1392 - 20:39

روحش شاد .......

یکشنبه 10 شهریور 1392 - 02:08

از شمار دو چشم، یک تن کم / وز شمار خرد هزاران بیش...
خداوند استاد جعفریان را رحمت کناد.
استاد هیچ وقت نغمه پردازی های شما با صدای جاودان استاد علیرضا افتخاری را از یاد نمی برم...
«قصه ی شمع سحری، گفتی و رخ همچو پری، ز ما نهفتی
قصد سفر کردی اگر، بستی اگر بار سفر
قصه ی این خون جگر، به ما نگفتی، چرا نگفتی...
(از آلبوم قصه ی شمع با صدای استاد افتخاری)

یکشنبه 10 شهریور 1392 - 10:07

روحش شاد
آلبوم افسانه با صدای علیرضا افتخاری از شاهکار های موسیقی کشورمان بود که بعد از این آلبوم مرحوم جعفریان فرموده بودند بعید می دانم تا صد سال دیگر خواننده ای مانند علیرضا افتخاری پیدا شود...

یکشنبه 10 شهریور 1392 - 15:29

ايشان از اساتيد بنام بودند و زحمت بسياري براي اعتلاي هنر موسيقي در دانشگاه شيراز و در راه ترويج موسيقي کشيدند ، روحشان آرام و شاد.

سه شنبه 12 شهریور 1392 - 11:45

استاد جعفریان از معدود آهنگسازان بزرگی بود که عنصر جذابیت را در تصنیفهای جاودانه اش باصدای استاد علیرضا افتخاری به بهترین شکل ممکن در موسیقی ملی وفاخر و ارکسترال ایران نمایان ساخت. صدای بی مانند افتخاری مکمل بی نظیری برای خلاقیتهای استاد جعفریان شد. تصنیفهای جاودان قصه عشق وخورشیدشبستان در آلبوم جاودانه افسانه ونیز قصه شمع در آلبوم بی نظیر قصه شمع کارهایی تکرار ناپذیر در تاریخ تصنیف خوانی موسیقی ایرانی است که صدای انحصاری علیرضا همراه آنها جاودانه شد.یاد ونام این هنرمند بزرگ عرصه موسیقی فاخرایرانی تا همیشه ایام ماندگار..........وسلامت وشاد باد استاد علیرضا خان افتخاری. (توضیحا عرض کنم روانشاد استاد جعفریان استادافتخاری رو بی نظیرترین صدای قرن اخیر می دونست وهمیشه آقای افتخاری رو با اسم علیرضا خان افتخاری مورد خطاب قرار می داد. یا علی.)

افزودن یک دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

Plain text

  • هیچ تگ HTML ی مجاز نیست.
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.



دانلود آهنگساز معاصر موسیقی ملی ایران در گذشت | موسیقی ما