گفتوگو با مهیار علیزاده درباره کارنامه کاریاش با تمرکز بر آلبوم بحثبرانگیز «افسانه چشمهایت»
نمیخواهم تاریخمصرف داشته باشم
روزگاری است که «هرکسی نغمه خود خواند و بر صحنه رود... ». یک زمان استادان موسیقی که هرکدام صاحب سبک بودند بیم آن داشتند، که نکند موسیقیای اجرا کنند که به موسیقی اصیل ما لطمهای وارد شود. یا ساز را به گونهای بنوازند که به ساحت نوازندگان بزرگ بربخورد اما امروز شرایط به گونهای دیگر رقم خورده است. از روزگار موسیقیدانان بزرگی چون آقا علی اکبرفراهانی و میرزا حسینقلی و ابوالحسن صبا و روح الله خالقی تا یاحقی و بعد از آن لطفی، علیزاده، مشکاتیان که هر کدام سیری از تاریخ موسیقی ایران را نشان میدهند به دورانی رسیدهایم که روایتی دیگر از میراثداران گذشته است . دورانی که نسل امروز نغمهها و اندیشههای دیگری در سر میپروراند. اگر چه به گفته این نسل این نوآوریها وام گرفته از همان دوران است اما رنگ و بویی متفاوتی در آن دیده میشود. در دیدهشدن این نسل دیگر نه رسانه ملی نقش دارد و نه حتی فضاهای مجازی. دنیای دیگری دارند که تجربهگرایی در آن حرف اول را میزند. مهیار علیزاده یکی از همین آهنگسازان نسل امروز است که کارنامه هنریاش را با علیرضا قربانی شروع کرد و با «حریق خزان» نگاه مخاطبان را به موسیقی تغییر داد. تجربههایی که از بعد آن داشت هم هر کدام بیانگر نگاه متفاوت او به موسیقی بود؛ تجربههایی که رسید به آلبوم «افسانه چشمهایت» که البته انتقادات بسیاری بر آن وارد شد. علیزاده در این گفتوگو تلاش میکند هم درباره حواشی این آلبوم صحبت کند و هم درباره مسیری که در کارنامه موسیقاییاش طی کرده است.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
».
.
.
.
.
.
.
- گفتوگو را با آلبوم «افسانه چشمهایت» آغاز میکنیم که بتازگی منتشرشده است؛اثری به آهنگسازی شما و خوانندگی علیرضا قربانی و همایون شجریان که بیانگر گونهای متفاوت از موسیقی ایرانی است. در ابتدا بگویید چه انگیزهای سبب شد از حضور دو خواننده در این کار استفاده کنید؟
.
- با این حساب باید گفت «افسانه چشم هایت» به نوعی ماحصل سالها تحصیلات شما در اتریش و ارمنستان است. به نظر خودتان آیا در این زمینه موفق بودهاید؟
.
- چرا تصور میکنید خیلیاز موزیسینها علاقهمند بودند جای شما باشند و این کار را برای اولین بار انجام میدادند؟
.
- در نشست رونمایی این آلبوم هم اشاره کردید انسانهای جاهطلب به دنبال بهترینها و بیشترینها هستند و این تصور در اذهان ایجاد میشود که مهیارعلیزاده آهنگساز بلندپروازی است.نظر شما در این باره چیست؟
.
- و اگر موفق نشوید؟
.
- حتی اگر بازخورد آن در جامعه منفی باشد؟
.
- کارنامه هنری شما از «حریق خزان» تا «افسانه چشمهایت» هر کدام بیانگر اتفاق و نگاه خاص مهیار علیزاده در حوزه آهنگسازی است، چه کارهایی که با مهران مدیری انجام داده اید - که البته انتقاداتی هم به صدای آقای مدیری به عنوان یک خواننده بوده است- چه کارهایی که با حضور دوآهنگساز یا دو خواننده در یک آلبوم جمعآوری کردهاید. هدف از این شاخه به آن شاخه پریدنها چیست؟ این تجربه کردنهای متفاوت برای اثبات چه چیزی است؟
.
- قطعاً به عنوان یک آهنگساز معیار یک خواننده خوب یا بد را بهتر میدانید.
.
- یعنی از روی دل یا عشق و علاقه به خوانندگی برای شما آهنگساز کفایت میکند؟
.
- در صحبت هایتان اشاره داشتید ازفضای جامعه دل آزرده و خسته هستید؛ این دل آزردگی به چه سبب است؟
.
- این رقابت وحسادت از چه چیزی نشأت میگیرد؟
.
- در مصاحبهای اشاره داشتید «نوازندهای که تازه دو سال است ساز به دست گرفته از اساتید قدیمی انتقاد میکند و بد و بیراه میگوید... تا با درست کردن حاشیه خودی نشان بدهد» پس شما این فضاهای مسموم را تجربه کردهاید.
.
- با توجه به سبک آوازی علیرضا قربانی و همایون شجریان که هر دو خواننده موسیقی سنتی هستند آیا میتوان انتظار داشت آوازخوانی آنها در سبک اپرا باشد؟
.
- در این نوع آوازخوانی یا تحریرهای خیلی بالا، آیا سلیقه خوانندهها هم مدنظر بوده است؟
.
- اگر امروز تصمیم به چنین ایدهای داشته اید آیا بازهم به همین سلیقه نوشته میشد؟
.
- البته برخی از همین منتقدان بر این نظر بودند دوئت یا همخوانی همایون شجریان و علیرضا قربانی در واقع یک دوئل یا به رخ کشیدن قدرت صدای خوانندهها به یکدیگر است.
.
- شاید هم مخاطبان همایون شجریان و علیرضا قربانی این انتظار را نداشتند که کاری شبیه یک اپرای ایرانی اجرا شود؟
.
- اشاره کردید مردم این نوع موسیقی را نمیپسندند آیا معرفی این سبک کاری به جامعه زود نبود؟
.
- خوانندههای ما آگاه هستند و میدانند سلیقه و ذائقه موسیقایی مخاطب امروز تغییر کرده و این تغییرات در آثار همایون شجریان، علیرضا قربانی و دیگر خوانندگان و آهنگسازان کاملاً مشهود است.
.
- یکی از موضوعاتی که مورد نقد قرار گرفت بحث اشعار این آلبوم است. ابتدا بگویید ارزیابی شما درانتخاب شعر چیست و مهیار علیزاده چقدر با شعر آشنا است؟
.
- اگر در انتخاب اشعار وسواس و حساسیت دارید و شعر را میشناسید چرا این اتفاق در آلبوم «افسانه چشمهایت» به وجود آمد و شعر شاعری دیگر به نام استاد ابتهاج معرفی شد؟ بعد از آن هم پاسخ دادید این کار را در اینترنت جستوجو کرده اید. به نظر شما این پاسخ توجیه پذیراست؟
.
- «پریشان خیال» یا «افسانه» نیما یوشیج که قطعه دوم کار است، از نگاه مخاطب گویا آغازگر این آلبوم است. کاری نشأت گرفته از همان آموزههای تحصیلی در خارج و به نوعی اجرای یک اپرای ایرانی است. چطور شد تصمیم گرفتید این منظومه عاشقانه و طولانی را تقطیع کنید و به دو ترک «پریشان خیال» و «حیرانی» نامگذاری شده است؟
.
- با نگاه به اصل شعر میبینیم که برخی از قطعات بهصورت شرحه شرحه در آلبوم قرار گرفتهاند در این باره هم کمی توضیح دهید؟
.
- اما آخرین قطعه آلبوم «بی قرار 2» نام دارد که بیتردید نام این اثر وام گرفته از قطعه «بی قرار» آلبوم «حریق خزان» است.این قطعه دارای سه شعر از سه شاعر مطرح کشور است چطور شد این گونه کار را تنظیم کردید؟
.
- تغییر اسامی قطعات هم به سلیقه خودتان بوده است؟
.
- کمی هم در مورد آلبومی که قرار است با همکاری فردین خلعتبری منتشر شود صحبت کنید.
.
- همکاری با همایون شجریان و علیرضا قربانی نشان دهنده آن است که مهیار علیزاده علاقهمند است با خوانندههای بزرگ کار کند. انتخاب خواننده چقدر برای شما مهم است؟ آیا بازار کار برای شما اهمیت دارد یا مطرح بودن خود خواننده؟
.
- در تیتراژخوانی هم انتخاب خواننده مهم است یا همان بعد مالی بیشتر در نظر شماست؟
.
- اشاره داشتید در تولید آلبوم موسیقی خواننده نظر و دخالتی ندارد در ساخت موسیقی فیلم و سریال چطور؟ آیا سلیقه کارگردان یا تهیهکننده اعمال میشود؟
.
- چرا در موسیقی ما خوانندهسالاری مطرح است حتی برای یک آهنگساز؟
.
- شما از شاگردان استاد کیوان ساکت هستید چه شد که نوازندگی را کنار گذاشتید و بهدنبال آهنگسازی رفتید؟
.
- مهیارعلیزاده در قبل و بعد از رفتن به ارمنستان چقدر تغییر کرده است؟
».
- آلبوم «بی من» هم تجربهای در عرصه خوانندگی شما است؛ آیاعلاقهمند به خواندن هستید؟
.
- جایگاه یک هنرمند را یک اثر هنری تعیین میکند یا مردم؟
.
- بهعنوان یک آهنگساز، نسل امروز آهنگسازی را چگونه ارزیابی میکنید؟
.
- در زمینه تولیدات موسیقی چطور؟
.
- روند آهنگسازی ما از بعد از انقلاب از استادان حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان و محمدرضا لطفی آغاز میشود تا آنکه آرام آرام به نسل جوانتر آهنگسازی چون فردین خلعتبری، آریا عظیمینژاد، مهیارعلیزاده، برادران پورناظری، بابک زرین و... میرسد این مسیر و تغییر و تحولات را چگونه ارزیابی میکنید.
.
- به نظر شما نسل امروز و کسانی مثل شما این مسیر را درست طی کردهاند؟
.
- چشمانداز شما از آینده موسیقی ایران در سالهای بعد چیست؟
منبع:
روزنامه ایران
تاریخ انتشار : دوشنبه 2 دی 1398 - 10:59
افزودن یک دیدگاه جدید