جشنواره ملی موسیقی خلاق
 
کنسرت قاف - فرهاد فخرالدینی
 
برنامه یاد بعضی نفرات
 
ایران هم عاشیقلار را در یونسکو ثبت می‌کند
پس از آنکه آذربایجانی‌ها چند روز پیش آن را به نام خود ثبت کردند؛
ایران هم عاشیقلار را در یونسکو ثبت می‌کند
موسیقی ما - قرار است ایرانی‌ها هم موسیقی عاشیقلار را به نام خود ثبت کنند، البته پس از آنکه آذربایجانی‌ها چند روز پیش آن را به نام خود ثبت کردند.همین چند روز پیش بود که اعلام شد جمهوری آذربایجان موسیقی عاشیقلار که موسیقی فولکلور آذربایجانی‌هاست را به نام خود ثبت کرده و پرونده ایران برای ثبت این موسیقی در بخش میراث شفاهی سازمان ملل معطل مانده است. اظهارات بقایی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره این ماجرا به نوعی آب پاکی را روی دست همه ریخت؛ بقایی درباره‌ این‌که چرا نماینده ایران هنگام ثبت‌شدن پرونده «عاشیقلار» توسط جمهوری آذربایجان در فهرست میراث ناملموس جهانی، واکنشی نشان نداده است؟ گفت: باید برای بقیه کشورها این ارزش را قائل شویم که آنها هم یکسری مباحث فرهنگی خود را ثبت کنند. این تمامیت‌خواهی است که هیچ کشوری چیزی ثبت نکند، چون فقط من باید آن را ثبت کنم.

اما انگار خوشبختانه این پرونده قرار است دوباره به جریان بیفتد و ما هم برای خودمان این میراث فرهنگی را به ثبت جهانی برسانیم. البته این نکته‌ای است که حسینعلی وکیل مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرده است. براساس گفته‌های وکیل ایران می‌تواند موسیقی عاشیقلار را در فهرست میراث ناملموس یونسکو مستقل از جمهوری آذربایجان ثبت کند چرا که در بخش میراث ناملموس، تأکید بر جمع‌آوری تفاوت‌هاست تا میراث متفاوت جهان جمع‌آوری شود. درباره موسیقی عاشیقلار نیز با تأکید بر تفاوت‌های این نوع موسیقی در دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان، ما این پرونده را به‌صورت مستقل به یونسکو می‌فرستیم.

وکیل در این باره به موسیقی مقامی اشاره می‌کند که کشورهای عراق، جمهوری آذربایجان و تاجیکستان هر کدام به‌صورت جداگانه آن را در فهرست میراث ناملموس یونسکو ثبت کرده‌اند. او اعلام کرد که ایران هم در سال آینده، آن را برای خود در قالب موسیقی مقامی خراسان ثبت خواهد کرد چرا که امکان ثبت موسیقی عاشیقلار به‌صورت مستقل برای کشور ما وجود دارد و درباره اقدام جدی در این باره گفت: برای تهیه‌ پرونده‌ میراث معنوی عا‌شیقلار با پژوهشگاه قرارداد بسته‌ایم. طبق این قرار داد تا پایان امسال، پرونده موسیقی عاشیقلار آماده می‌شود و تا شهریورماه سال آینده، فرصت داریم تا آن را در کنار دیگر پرونده‌های میراث ناملموس کشور به یونسکو بفرستیم. در اجلاس میراث ناملموس یونسکو فقط کشورهای عضو کمیته حق رأی دارند و دیگر کشورها فقط به‌عنوان اعضای کنوانسیون میراث ناملموس در اجلاس حضور ‌می‌یابند. امسال ایران عضو کمیته نبود؛ اما در سال‌های 2011 و 2012 میلادی ایران در عضویت این کمیته است و دارای حق رأی می‌شود. به‌دلیل آن‌که ما می‌دانستیم خود می‌توانیم به‌صورت مستقل عاشیقلار را ثبت کنیم، به جمهوری آذربایجان اعتراض نکردیم؛ اما خود آنها از در دوستی وارد شدند و اعلام کردند که پرونده‌شان آماده نبوده است و با عجله آن را تهیه کرده و فرصت نکرده‌اند که این موضوع را به ایران اعلام کنند.

خبر خوش در ادامه این ماجرا اینکه خوشبختانه ردیف‌های موسیقی ایرانی شناسنامه‌دار شده‌اند و پرونده‌های میراث معنوی ورزش‌های زورخانه‌‌ای و آیین پهلوانی، تعزیه، موسیقی مقامی خراسان، فرش عشایرفارس، فرش کاشان و خیمه‌شب‌بازی برای بررسی در اجلاس سال آینده و ثبت در فهرست میراث ناملموس یونسکو فرستاده شده‌اند و یونسکو وصول آنها را اعلام کرده است.
منبع: 
خبرآنلاین
تاریخ انتشار : چهارشنبه 15 مهر 1388 - 00:00

برچسب ها:

افزودن یک دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

Plain text

  • هیچ تگ HTML ی مجاز نیست.
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.



دانلود ایران هم عاشیقلار را در یونسکو ثبت می‌کند | موسیقی ما