برنامه یاد بعضی نفرات
 
وزیر ارشاد پای دغدغه‌های هنرمندان نشست / سیدعباس صالحی: با موضوع دفاع مقدس روایتی معاصر از ایران را ببینیم
موسیقی ما - نشست هم‌اندیشی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در عرصه دفاع مقدس با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شامگاه ۱۲ مهر ماه در مجموعه باغ زیبای وزارت ارشاد برگزار شد. این نشست در چهار پنل به موضوعات سینما، رسانه، فرهنگ و هنر اختصاص داشت و با حضور جمع زیادی از هنرمندان عرصه‌های مختلف به همراه وزیر ارشاد، معاونین و مدیرکل‌های بخش‌های مختلف وزارت ارشاد برگزار شد.

 پنل اختصاصی موضوعات فرهنگی  این نشست،  با حضور جواد محقق (نویسنده، شاعر و روزنامه‌نگار)،‌ احمد دهقان (داستان‌نویس)، مرتضی سرهنگی (نویسنده و پژوهشگر ادبیات پایداری) به دبیری امیرزاده برگزار شد.

نخستین سخنران این بخش مرتضی سرهنگ‌زاده بود که گفت:‌ نوشتن بعد از جنگ در همه جای دنیا سخت است. سربازها به خانه باز می‌گردندو جنگ دیگری شروع می‌شود و آن جنگ با کلمات است کسی نمی‌تواند به آنها بگوید که بنویسند و یا ننویسند.

او ادامه داد: ‌از سال ۱۹۴۵ که جنگ جهانی دوم تمام شد تا سال ۱۹۹۰ که به عصر بعد از جنگ معروف است تنها سه هفته در دنیا جنگ نبود؛ بنابر این ادبیات، ادبیات جنگ است. ما در جنگ با انسان طرفیم. ممکن است بسیاری از جنگ‌ها به خاطر مرزها باشد اما در ادبیات مرز وجود ندارد زیرا به انسان مربوط است.

سرهنگی اظهار کرد: سربازهای جنگ عمر معینی دارند پیر می‌شوند اما دنیا خاطرات آنها را جوان نگه می‌دارد تا از امید این خاطرات استفاده کنیم.

او با اشاره به جنگ تحمیلی گفت: جنگ ما را صاحب یک ادبیات تازه کرد باید قدر آن را بدانیم زیرا برایش هزینه دادیم. خبر خوب، ورود زنان به جنگ است که رخ آن را عوض می‌کند. عده‌ای از زنان که جنگ را روایت می‌کنند و عده‌ای که خاطره‌نگار آن هستند.

نشست-هم-اندیشی-اصحاب-فرهنگ-هنر-ورسانه-در-عرصه-دفاع-مقدس-با-وزیر-فرهنگ-وارشاد-اسلامی-32

سپس احمد دهقان اظهار کرد: ادبیات داستانی جنگ به دو دلیل نگاه اقلیمی و حرف انسانی و جهانی، جهانی شده است.

او ادامه داد: ‌یک عده مستجر و یک عده صاحب خانه هستند این داستان‌نویس‌ها که گاه دیده می‌شوند و گاه نه، صاحب خانه هستند که گاهی به صورت مستاجر با آنها برخورد می‌شود. ما رجب احمدزاده را که صورتش از بین رفته بود ۲۹ سال فراموش کردیم. داستان جنگ وظیفه‌اش این است که به مردم بگوید که اینها چه کسانی بودند. داستان جنگ در حال جهانی شدن است. با او مانند صاحب خانه رفتار کنیم.

سپس جواد محقق گفت: این پرسش مطرح است که آیا بعد از تمام شدن دوران دفاع مقدس اکنون که شاعران جوان ما می‌خواهند دراین حوزه کار کنند این شاخه از ادبیات کارایی دارد یا خیر؟ بخش‌های دیگر فرهنگ و هنر ظرفیت بیشتری برای تداوم مسیر دفاع مقدس دارند اما این کار در حوزه شعر کمی قابل تحمل است.

او ادامه داد: ‌شاعران جوان زیر 30 سال ما جنگ را ندیده‌اند. آفرینش آثاری در زمینه دفاع مقدس با این میزان فاصله تا چه اندازه می‌تواند به اصالت‌ها نزدیک شود.

او سپس گفت: امیدوار هستم وزارت ارشاد  تمهیدی کند برای تداوم دفاع مقدس نه فقط هشت سال جنگ تحمیلی بلکه شاعران جوان ما بتوانند باعناصر زنده مقاومت ارتباط داشته باشند و در حوزه شعر مقاومت بین‌الملل اسلامی فعالیت کنند.

در ادامه این نشست پنل اختصاصی هنر با حضور محمد میرزمانی (آهنگساز و رییس هیات مدیره خانه موسیقی)، ایوب آقاخانی (کارگردان نمایشنامه‌نویس و بازیگر تئاتر) و مرتضی گودرزی (نقاش) به نمایندگی از جامعه هنری برگزار شد.

مرتضی گودرزی در این نشست گفت: ما با سینما، تئاتر، ادبیات و موسیقی کاری نداریم. ۱۴۰ تا ۱۵۰ رشته ای که باقی می‌ماند مربوط به حوزه تجسمی است. وقتی می‌خواهند تاریخ هنر را بنویسند تاریخ هنر تجسمی را می‌نویسند زیرا گزارش شریفی از جامعه می دهند بی آنکه سفارشی پشت آن باشد.

او با تاکید بر اینکه دولت کمترین دخالت را در حوزه هنرهای تجسمی داشته است، گفت: من هنر دفاع مقدس را هنر متعهد دینی اجتماعی می‌دانم و این هنر ما بدون حمایت دولت و قدرت شکل گرفته و کاملا مردمی است.

این نقاش گفت: ما برای خدمت کار ارزشی در راستای هنر متعهد نیازمند معاصرسازی ارزش هستیم که نیازمند کار علمی و پژوهشی است ما باید بیست سال پیش دانشگاه هنر انقلاب را فعال می‌کردیم که این اتفاق نیفتاد.

سپس محمد میرزمانی اظهار کرد: در دفاع مقدس همه مردم شرکت داشتند. در هنر هم همین گونه بود و آثار بسیار تاثیرگذار در حوزه موسیقی دفاع مقدس عرضه شد. حضور موسیقی محدود نبود. ما مراکز موسیقی انقلابی داشتیم. اما الان مرکز موسیقی به دفتر موسیقی تبدیل شده که بیشترین وظیفه آن سلبی است. آیا با این وضعیت می‌توان موسیقی دفاع مقدس تولید کرد.

نشست-هم-اندیشی-اصحاب-فرهنگ-هنر-ورسانه-در-عرصه-دفاع-مقدس-با-وزیر-فرهنگ-وارشاد-اسلامی-35

ایوب آقاخانی نیز گفت: من به تصدی‌گری وزیر فعلی ارشاد خوشبین هستم که این خوشبینی می‌تواند باطل شود و یا می‌تواند با جهد و جدی که او پیش گرفته ادامه داشته باشد. وزیراگر دغدغه شنیدن نداشت این جلسه را برگزار نمی‌کرد.

او در ادامه رو به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آقای صالحی اگر واقعا قصد و نیت تولید آثار در حوزه نمایشی در حوزه دفاع مقدس را دارید بدانید باید ریل‌گذاری فرسوده این حوزه را عوض کنید. بحران ما نداشتن مخاطب است زیرا این ریل‌گذاری ما را به جایی برده که مخاطب پیشاپیش دیدگاه منفی نسبت به اثر ما دارد. زیرا یک عمر به او شعار ایدئولوژی متورم و گرفتاری تحویل دادند.

او ادامه داد: پیش از این در لحظه، سیاستگذاری شده اما آن سیاستگذاری‌ها برای دانشجویان متولید نیمه دوم دهه هفتاد من هیچ اهمیتی ندارد. ما باید به زبان آنها کار کنیم. اما بلد نیستیم زیرا افرادی که ما را به این سمت هل می‌دهند در تعصب دهه شصت مانده اند.

آقاخانی با بیان اینکه بیت‌المال بابت این کارها حرام می‌شود، ادامه داد: ما باید روی اتقافاتی که به ضرورت استراتژیک رخ می دهد نگاه ویژه داشتیم، زیرا اعتقاد داریم دفاعمان مقدس است.

در بخش پایانی این نشست سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به برگزاری این نشست گفت:‌ فلسفه این نشست، این نگاه بود که اهالی ادب، هنر، فرهنگ و رسانه با وجود اینکه در شاخه‌های مختلفی فعالیت دارند اما موضوعات مشترکی مانند دفاع مقدس دارند که با هم پیوند می خورند. اگر این پیوندها انجام شود به ایجاد فضای هم‌افزانه‌تر کمک می‌کند. شاید یکی از اتفاق‌هایی که می‌تواند کمک کند جوانان را با مفاهیمی که می‌خواهیم آشنا کنیم این پیوندهاست. نشست و برخاست اهالی حوزه‌ها با اتقاق‌های تازه کمک می‌کند و ما نیازمند نشست و برخاست‌های دیگر با حضور دیگر مشترک اهالی فرهنگ و رسانه هستیم. در حوزه اقوام ایرانی و حوزه زنان اتفاق‌های تازه‌ای در حوزه ترکیب‌سازی‌ها می‌تواند اتفاق جدیدی بیفتد.

او با تاکید بر اینکه ما باید نسلی را بشناسیم که فکر می‌کنیم که باید اتصال هویتی داشته باشد و انقطاع نسلی نداشته باشد، گفت: ‌این کار کمک می‌کند که ایران و اسلام بماند. ما امروز بیش از همیشه به این اتصال نیاز داریم فرزندان ما در معرض خطرهای زیادی هستند و فرصت‌های زیادی نیز دارند. ما باید نسل‌های جدید حلقه ارتباطی را قوی‌تر کنیم، برای خودمان حرف نزنیم، برای خودمان شعر نگوییم، برای خودمان داستان ننویسیم و نقاشی نکنیم. اگر بخواهیم با زبان گذشته صحبت کنیم این اتفاق نمی‌افتد.

نشست-هم-اندیشی-اصحاب-فرهنگ-هنر-ورسانه-در-عرصه-دفاع-مقدس-با-وزیر-فرهنگ-وارشاد-اسلامی-40

او ادامه داد: حوزه دفاع مقدس باید پویایی‌های خودش را داشته و الان هم این پویایی‌ها هست. اما این‌ها وقتی می تواند امیدساز باشد که ما حس کنیم فضایی که در واقعیت امروز داریم و واقعیت فردایمان ارتباط خوبی را برقرار کنیم. اتفاق‌های تازه می افتد و این مبارک است، ما دنبال اتفاقاتی هستیم که کمتر در بحث‌ها دیده شده است.

صالحی با بیان اینکه ما زیرخاکی های زیادی در حوزه دفاع مقدس داریم، گفت: ‌جنگ تحمیلی طولانی ترین جنگ بعد از جنگ ویتنام بود و وسعت و ترکیب آن همه اقشار را دربرمی‌گرفت. این جنگ و اتفاقات پیرامونش می‌تواند دارای زیرخاکی‌های زیادی باشد که می‌توان در آن کشف کرد. مهم این است عرصه خلاقیت‌ها و نوآوری‌ها را محدود نکنیم و اجازه دهیم نقب بزنند به این زیرخاکی‌ها و طعم‌های تازه را بچشانند. اجازه بدهیم مردم با طعم‌های تازه دفاع مقدس را بخوانند، ببینند و بشنوند.

او اضافه کرد:‌ اگر این حرکت تازه را با خود داشته باشیم می‌تواند به پایه‌ای برای صیانت ایران  و حفاظت از ارزش‌های انسانی تبدیل شود. همچنین فرصتی است برای گفتگو با جهان و می‌توانند در قالب دفاع مقدس روایتی معاصر از ایران ببینیم.

منبع: 
هنرآنلاین
تاریخ انتشار : شنبه 15 مهر 1396 - 01:26

افزودن یک دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

Plain text

  • هیچ تگ HTML ی مجاز نیست.
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.



دانلود وزیر ارشاد پای دغدغه‌های هنرمندان نشست / سیدعباس صالحی: با موضوع دفاع مقدس روایتی معاصر از ایران را ببینیم | موسیقی ما